businessman, consulting, business-3189794.jpg

U Oroslavju održana početna konferencija projekta „U službi svih nas“, priopćenje

U Oroslavju, 14. travnja 2022. godine – Projektom financiranim iz Europskog socijalnog fonda putem Operativnog programa Učinkoviti ljudski potencijali 2014.-2020., uredit će se i adaptirati prostor Društvenog doma Mokrice te održati edukativne radionice/tečajevi.

Dom kulture Oroslavje bio je lokacija početne konferencije na kojoj je predstavljen projekt „U službi svih nas“ korisnika i nositelja Grada Oroslavje, uz partnere na projektu Moto klub „Zagorski orlovi“, Kuburaško društvo “Tri kralja“ i KUD “Sloboda”.

Kako je pritom objasnio gradonačelnik Grada Oroslavje Viktor Šimunić, adaptacija doma je iznimno bitan segment provedbe projekta, no pritom je stavio naglasak ovim, kao i mnogobrojnim drugim projektima Oroslavja, na ljudima. „Mi kao Grad moramo biti i jesmo u službi svih nas, stoga smo se otvorili udrugama, institucijama, svim ranjivim skupinama ljudi koji će do 17. veljače 2023. godine biti u mogućnosti družiti se i poraditi na svojim kompetencijama, informatičkoj ili poduzetničkoj pismenosti, naučiti plesati ili pjevati, ali se između ostalog i educirati za gerontodomaćicu ili gerontodomaćina te vozačicu ili vozača“, objasnio je gradonačelnik i time najavio samo dio od preko 600 radionica koje su u pripremi u ovom pothvatu vrijednom tek nešto manje od 2,5 milijuna kuna.

Radionice, edukacije i osposobljavanja za starije od 54, mlađe od 25 te osobe s invaliditetom i nezaposlene

Na rasporedu su tako radionice plesa, pjevanja, sportska, radionica društvene igre, o društvenom poduzetništvu, ekološka, informatička, radionica o očuvanja zdravlja i prevencije bolesti, osposobljavanje za gerontodomaćicu i gerontodomaćina, za njegovatelja i njegovateljicu te za vozače B kategorije. Najavljeno je kako se očekuje minimalno 50 osoba starijih od 54 godine, 20 osoba mlađih od 25 godina, 10 sudionika osoba s invaliditetom i 15 nezaposlenih osoba.

Ukupna vrijednost projekta je 2.456.094,00 kuna, a bespovratna sredstva dodjeljuju se iz proračuna Republike Hrvatske (15%) i Europskog socijalnog fonda (85%). „Glavni cilj ovog velikog projekta je taj što će novouređeni prostor, i održane radionice i tečajevi, pridonijeti aktivnom uključivanju i poboljšanju zapošljivosti, kao i razvoju inovativnih socijalnih usluga za ranjive skupine na području Grada Oroslavje kao dijela urbane aglomeracije Zagreb, čime će se povećati njihova kvaliteta života“, rekao je prilikom predstavljanja projekta njegov voditelj Saša Barić i dodao kako će se cilj ostvariti provedbom aktivnosti koje uključuju razvoj socijalnih usluga i programa za aktivno socijalno uključivanje – u sklopu aktivnosti planiraju se radovi adaptacije i uređenja prostora doma u kojem će se provoditi radionice projekta, zatim promidžba i vidljivost te upravljanje projektom i administracija.

Sve aktivnosti usmjerene su prema tome da u prvom redu damo priliku, mladima, onima koji broje nekoliko godina do mirovine, ali i osobama s invaliditetom i nezaposlenima. Svi oni zaslužili su šansu, edukaciju, učenje i certifikat, kao i vrijeme za sebe. Težimo njihovom osnaživanju i povezivanju svih partnerskih udruga u radu s ranjivim skupinama”, objasnio je gradonačelnik i dodao kako se samo zajedništvom i zajedničkim pristupom može dati gradu jednu dodanu vrijednost, sugrađanima željeno mjesto u društvu i težiti tome da je ovakvih projekata i aktivnosti što više.

Gradonačelnik Šimunić pozvao je sve zainteresirane da se uključe u ponuđene programe te iskoristio priliku da potakne i ostale organizacije civilnog društva da se ovim primjerom i sami uključe u prijave na europske natječaje koji se otvaraju, za razvoj njihovog grada.

Prve radionice kreću odmah nakon Uskrsa, a dodatne detaljnije informacije dostupne su putem društvenih mreža i internetske stranice projekta – https://usluzbisvihnas.hr/.

GALERIJA FOTOGRAFIJA S POČETNE KONFERENCIJE 14.04.2022.

Skip to content